Blikscharen


Er bestaan verschillende soorten blikscharen. Om de keuze voor u wat te vergemakkelijken hebben we hieronder een overzicht geplaatst van de meest voorkomende soorten.



Standaard blikscharen

Bij een standaard blikschaar is het snijgedeelte en de handgreep traditioneel uit één stuk gesmeed. De knipkracht komt voort uit de verhouding tussen de lengte van het snijgedeelte en de lengte van de handgreep.


Blikscharen met hefboomoverbrenging

Een blikschaar met hefboomoverbrenging bestaan uit een schaarkop en eenhandgreep. De beide delen hebben eigen scharnieren, zodat hierdoor een extra hefboomoverbrenging ontstaat.


Ideaalscharen

Deze scharen verdienen hun naam. Want een ideaalschaar is een echte "alleskunner". U kunt ermee door een plaat knippen (doorlopend knippen)
maar ook grote en kleine contouren of radiussen knippen (figuurknippen). Hierbij maakt het niet uit of u met knippen begint aan de rand van de
plaat (randknippen) of middenin. Natuurlijk kunt u met ideaalscharen ook eenvoudige uitknipwerkzaamheden verrichten.
 


Figuurscharen

Een Figuurschaar is het beste geschikt wanneer u fijne, korte radiussen wilt knippen in de rand van het werkstuk. Door de speciale vorm van het snijgedeelte van deze scharen kunt u moeiteloos zeer kleine figuren of bochten knippen.
 


Doorloopscharen

U wilt een plaat in het midden of langs de rand doorknippen? Dan is een doorloopschaar het juiste gereedschap voor u. Met de lange snijkanten van
deze blikscharen kunt u snel, met weinig krachtsinspanning en toch precies ook grote platen inkorten en uitknippen.

 


Combischaren

Een combischaar wordt vaak ook wel allesknipper genoemd. Met een combischaar kunt u plaatmateriaal knippen, maar ook rubber, papier, karton, stof en wat u nog meer kunt bedenken. Een combischaar wordt ook veel in de tuin gebruikt om te snoeien.